Saturday, May 12, 2012

Pengalaman Bersalin..Alhamdulillah Semuanya Selamat..

Aii semua..salam 1 Malaysia..(eceh..tetiba plak aku ni..hehehe)

Dah lama rasanya xupdate blog ni..last 10hb april..dah sebulan la maknanya..bukan i xnak update..tp betul2 xde n xsempat masa..Alhamdulillah i selamat melahirkan baby boy pada 12/04/2012 jam 12:30 a.m...
i nak cerita sikit pengalaman i nak bersalin..start dari i turun tanda..smpai la i selamat melahirkan anak i...nak kata menarik,xla menarik sgt..tp xkira..i nak story mory jugak..huhuhu...

10hb april hr last i update blog tu..sebenarnya i dah dpt tanda2 utk bersalin..dah turun darah..tp hr tu x la rasa skt lg..skt kadang2 je..skt main2 doktor kata..atau lebih dikenali dgn "false labor"..keesokkan harinya 11hb tu..pukul 4:30pg..i terasa nak ke blik air..selepas tu i rasa skt perut..tp xla skt sgt..skt sekejap2..i pun tgk jam..kira masa..skt tu datang 20minit sekali..dalam pukul 7:30pg skt tu dah 15minit sekali..tp i buat x tau je..i bgn mandi, sarapan semua..tp bdn masa tu rasa lemah sikit la..sebab skt perut tu asyik dtg je kan..makan pagi tu pun dah x ade selera sgt..dlm pukul 11pg, i rasa x selesa..i tgk darah keluar byk skit dr yg sebelumnya..perut i pun mengeras je..baby dah xnak gerak sgt..mak i ajak pegi klinik..ikut kan xnak pegi lg..sebab check up i yg seterusnya esok hari..tp bila memikirkan keadaan baby, i pun decide utk pegi jumpa doktor..

seperti biasa i jumpa dgn doktor yg mmg selalu check i every month..Dr.Razak dari klinik Al Farabi..tiba2 doktor ckp.."awak baring,sy nak cek jln jap" i terkejut jap..i ckp sape yg nak cek, Dr. ker? Dr.jwb, yela sy la,sape lagi..
opss..malunyer..aduh mcm maner nie..tiba2 doktor ckp..awk jgn risau..sy x tgk nyer..sy nak cek jln jer..huhuhu..
i pun dgn berat hati n tebal berape puluh inci ntah xtau pun baring la..mak i ade kat sebelah teman i..husband i kat kg dia lg..tiba2 doktor ckp jln dah bukak 2cm..kepala baby dah ke bawah sgt..doktor dah boleh rasa dgn jarinya..doktor ckp..awk kena beranak ni..nanti jd ape2 susah..sebelum i kena thn wad, i mntak izin dgn doktor nak balik rumah nak mkn jap..huhu..doktor bagi dgn syarat dtg balik secepat yg mungkin..

i pun ape lg..balik rumah..mkn aiskrim puas2 dulu(huh..tu mmg favourite i dr sblm mengandung, start mengandung, smpai la dah nak bersalin ni..huhuhu), i minum air laici puas2..then i ajak my parents pegi makan meehun sup favorite i yg kat taman gelora tu..x ckup tu i mkn keropok n goreng pisang nangka..huh..mmg meriah la i makan..mmg makan sungguh2 hati la..hahaha..dah settle semua..ayah i terus hantar i pegi hospital pakar MUIP kat jalan gambut, kuantan..i daftar masuk wad around 5p.m..then xlama lps tu doktor dtg utk pecahkan air ketuban..sebelum tu nurse dtg utk buat ctg..jantung baby Alhamdulillah ok..masa doktor pecahkan air ketuban tu,husband i pun sampai..

lps tu i boleh gelak2 lagi..xrasa skt ape pun lg..rileks jer..boleh jalan sana sini..boleh mengemas brg2 lg..husband i ckp..dah x mcm org nak bersalin..sekejap tu i rasa ade mcm air keluar byk sgt..i dah rasa lain mcm..jln pun terkangkang..disebabkan rasa x selesa pampers yg i pakai tu..kelakar rasa bila dah besar2 ni kena pakai pampers..family i duk gelakkan i jer..dalam pukul 6ptg..doktor dtg utk masukkan ubat..doktor ckp saya masukkan separuh je ye..baby awak ni dah ke bawah sgt2..then x leh bgn dr katil selama 1jam..dalam pukul 7mlm perut dah start rasa skt..masa tu i boleh control lagi..boleh lg senyum2..tp dah xleh mkn, minum..rasa loya nak muntah..masa ni bunyi2 handphone pun i rasa rimas,rasa nak marah je..huhu..temper betul..haha..

pukul 8:30mlm doktor dtg utk cek bukaan..dah bukak 3cm..doktor arahkan utk masuk labor room..kat labor room mak n husband i yg temankan..ayah i tunggu dalam bilik kat wad jer..i sempat mintak maaf dgn ayah,mak n husband i..tiba2 touching je rasa masa ni..campur dgn skt lagi..apelagi..mata ni asyik nak keluarkan air mata jer..husband n mak i xhbs2 bg kata2 semangat..tgh i skt2 tu..ade nurse dtg masukkan air utk cepatkan bukaan..dan disebabkan i xmkn mlm..dan nurse tkt amik masa lama utk bersalin,so dia bg i ubat tido..utk i tido..dapatkan tenaga utk bersalin nanti..dan nasib baik bdn i menerima semua ubat2 tu dgn baik..sebab nurse kata certain org x jadi jugak..dia tetap x tido..dan itu akan jd masalah bila nak bersalin sebab tenaga dah habis menahan skt..skt nak bersalin ni mengambil masa yg agak lama,lebih2 lg anak pertama..

masa tu mulut i x berhenti2 mengucap dan sebut kalimah Allah...i sempat berdoa utk dipermudah dan dipercepatkan masa utk bersalin..masa skt tu dtg..hbs bantal2 i ramas2..tgn mak n husband i semua i cengkam,tepuk2..xtau la mcm mane nak gambarkan i waktu tu..huhuhu..bila skrg ingat blk,rase malu pun ade..pukul 11:30mlm nurse dtg cek bukaan..dah 7cm..dlm setengah jam kemudian nurse dtg lg..bukaan dah 8cm..dan x lama lps tu i rasa mcm nak terberak..i ckp kat mak i,then mak i panggil nurse..nurse cek dah bukak 10cm..cpt2 nurse panggilkan doktor..mak i ckp waktu tu mak i dah nampak kepala baby..dia dah keluar dgn sendirinya...i just teran sekali je..i teran sekuat hati utk keluarkan bahu...dan Alhamdulillah tepat pukul 12:36pagi,12/4/2012 i selamat melahirkan seorang baby boy seberat 3.16kg...

 Beberapa minit selepas dilahirkan


4 hari selepas dilahirkan

3 comments:

  1. Assalamu'alaikum..tahniah, comelnya baby boy..

    ReplyDelete
  2. terjumpa info ni, pasal berpantang selepas bersalin … sharing is caring :) - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

    ReplyDelete
  3. nohas: w'salam..tima kasih..;)

    ReplyDelete