Tuesday, November 12, 2013

Jangkitan Kuman GBS

Salam 1 Malaysia semua..
Hari ni aku dah 40 hr berpantang..Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar walaupun kali ni byk betul dugaan yg aku dan suami kena lalui..

Dah lama sebenarnya aku nak berkongsi ttg satu perkara ni..aku x tau nak start cita ni dr mana..biar la aku start dr a-z k..daaannn  entry ni agak panjang tau..jgn jemu utk habiskan membaca ye..hehehe..

Selepas beberapa jam,xsilap aku lepas 4jam aku bersalin, doktor bgtau yg aku kena jangkitan kuman..doktor dpt detect melalui pernafasan baby aku yg laju..dan mukanya biru bila menangis..tp masa tu anggapan doktor je la..dia masih x pasti apa puncanya.mula2 doktor ingatkan jantung..tp bila xray semua, Alhamdulillah xde ape2..bacaan oksigen pun tinggi dan normal..Doktor decide utk bg antibiotik..doktor ckp lps antibiotik yg kedua nanti baru dpt tau baby ok x..doktor amik darah semua utk pastikan apa puncanya..

 Baby aku kena duduk dlm satu tempat ni..aku x tau org panggil apa..hanya pakai pampers saje..dan kena masuk air...hr pertama baby kena puasa..kesian aku tgk baby..yg aku boleh buat berdoa je la..menangis x yah cita la..Esoknya doktor bgtau ade feedback positif dr baby..syukur Alhamdulillah..lega sgt..tp doktor masih xpasti apa puncanya..so doktor amik plak darah aku..utk pastikan kuman tu dari mana..baby aku kena tahan wad selama 7hr utk habiskan antibiotik dan pastikan baby betul2 sihat..dan selama itu la aku dan suami berulang alik dr rumah ke hospital utk temankan baby..aku stay kat hospital dua hr je..lps tu ulang alik..rumah dekat kan..so xyah stay sana..satu malam bilik dah beratus..

Dua tiga hari lepas tu doktor bgtau yg baby mmg kena jangkitan kuman..Kuman tu nama pendek nya GBS..suami aku panggil kuman Geng Bas Sekolah..hehehe..Utk makluman korang, Kuman ni doktor ckp bahaya jugak..tp Alhamdulillah dapat detect awal..baby mmg selalu kena jangkitan kuman GBS ni..dan selalunya doktor akan bg ubat Penesilin(aku xtau betul x spelling ni, tp bunyi nya mcm tu la)..Ubat yg paling berkesan utk kuman ni..

Dan aku tanya doktor, dan aku hubby google la ape punca kuman ni..rupanya kuman ni dtg nya dr ibu..kita sbgai perempuan selalunya ada keputihan kan..kuman tu dtg dr keputihan tu la..xkisah la keputihan tu tahap xbahaya,sederhana atau teruk..ikutkan keputihan aku normal..kdg2 xde pun..itu yg aku pelik..tp dah nak jadi..terimala..Kuman ni hanya aktif bila ibu itu mengandung..dan sesape yg pembawa kuman GBS ni, kalo pregnant, kena bgtau awal2 pd doktor masa check up bulan2 tu..dan nanti waktu nak bersalin, selepas pecah air ketuban, doktor akan suntik ubat utk protect baby kita..Jangkitan ini akan berlaku pada sesape yg bersalin secara normal..kalo secara czer baby xkan kena jangkitan kuman ni..kuman tu ade dibahagian bawah tu..kalo czer kan baby lalu ikut atas...tu yg xkena..

Lagi satu, punca kuman ni jugak bila si ibu ade merasa gatal2 pada alat sulit tu..solution utk gatal2 ni, kita kena selalu basuh dgn air suam yg dicampur dgn garam kasar..ataupun boleh jugak basuh dgn air sireh..daun sireh tu kena rebus dan air rebusan sireh tu la kita buat utk basuh alat sulit..em..mcm2 kan penyakit ni..dan bila jd mcm ni baru la aku tau ttg penyakit ni..anak first aku Alhamdulillah xde kena mcm ni..aku ade google, ade sumber mengatakan utk merawat dr awal atau mengelakkan dr benda ni dgn minum atau makan yogurt..dan baru aku teringat..masa aku mengandung anak pertama, aku hari2 minum air yogurt..mungkin sebab tu la anak pertama aku xde kena jangkitan kuman ni..

So pada ibu2 mengandung kat luar sana, xkira la samaada keputihan anda di tahap normal atau x,jgn la malu2 utk buat pemeriksaan..daripada pemeriksaan ni la kita tau samaada kita pembawa kuman GBS ni atau x..Harap2 dgn info yg xseberapa ni dpt bantu korang utk cegah penyakit ni awal2..bak kata doktor, penyakit ni boleh ade pada sesiapa sahaja..dan syukur Alhamdulillah..8hb baru2 ni, baby aku ade appointment dgn doktor pakar kanak2 utk cek keadaan baby utk pastikan yg baby betul2 sihat..dan Alhamdulillah semuanya ok dan sihat..Rasa lega dan syukur sgt..tiada ape yg menggembirakan hati kita melainkan anak kita dan family kita sihat..kan?  

18 comments:

  1. alhmdulillh.tq sbb share.mmg x tau pon psl ni

    ReplyDelete
  2. alhmdulillh.tq sbb share.mmg x tau pon psl ni

    ReplyDelete
  3. alhmdulillh.tq sbb share.mmg x tau pon psl ni

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..syukur semuanya selamat
    tq sharing this info ye sis

    ReplyDelete
  5. Baru tahu dear...lepas nih kalu preggy xnak ambil mudah...takut kena jangkitan pada baby...langkah pencegahan is more better...alhamdulilah baby dah sihat kan...tahniah dear

    ReplyDelete
  6. as salam, sy pun positif GBS, tp sy dapat tahu setelah 49 hari melahirkan bayi pramatang (usia kandungan 21w 6d). Sebb sy menajlani pemeriksaan di 2 klinik gov di Kelantan n Sabah. Doc Klinik pertama telah memberikn surat rujukan utk Klinik kedua u dapatkn result SWAP y sy buat d klinik pertama. tp pihak klinik x buat apa2 tindakan kerana menganggap keputihan y sy alami adalah normal. Then sy datang balik ke klink pertama u buat pemeriksaan n dapatkn nasihat doc sbb sy nk ank secepat mungkin. (setelah sy bersalin pramatang) sy bertanyakan result pemeriksaan sy sebelum ni, n terkejut bila doc inform sy ada GBS. Terasa terkilan, kenapa pihak klinik x ambil endah u follow up kes sy. Tp bila pk balik, sudah tersurat utk sy n suami, zuriat pertama lambang cinta hanya dipinjamkan sementara shj d dunia n dia menunggu kami d akhirat kelak..

    ReplyDelete
  7. saya mengidap gbs positive, dpt tahu masa nak bersalin, masa mengandung mmg keputihan saya byk tp time tu saya tak pegi clinic sbb saya rasa okay lagi tak gatal tak berbau. bila dah tahu baru rasa menyesal sbb ambek mudah. anak pertama Alhamdulillah sihat, dan telah di beri antibiotic. skang saya preggy anak kedua, semoga Allah permudahkan saya dan baby dan di jauhkan dari segala perkara yg tak di ingini.

    ReplyDelete
  8. salam..ms mengandungkn anak no 2 sy pon terkena gbs ni..tp b4 nk deliver doc bg sy antibiotik..alhamdullilah anak sy sihat..cuma skrg sudah 1 thn++ anak sy kerap demam..setiap bulan mesti akan demam..anak sis ada mcm tu jgk ke?

    ReplyDelete
  9. Salam...sy juga disahkan pembawa GBS. Bersalin secara operation juga tidak menjamin baby tidak akan kena kuman GBS tu.
    Baby sy disahkan dijangkiti kuman GBS pada usia 2 bln setengah.

    ReplyDelete
  10. Saya awal2 check kandungan Baru sebulan Lebih dah detect. Doc dah bg Surat. Google2 dpt byk info. Tq sis. Now almost 3 months.

    ReplyDelete
  11. berapa total kos bil hospital awak kne bayar ye sis?

    ReplyDelete
  12. berapa total kos bil hospital awak kne bayar ye sis?

    ReplyDelete
  13. Baby dah 17hari baru diberitahu gbs positif.padahal masa pregnant lagi dah ambil sample keputihan dan disahkan Candida bukan gbs.Dengan jaundice baby yg belum hilangnya.Entah macamana pula Candida bertukar jadi and.Apa simptom2 jelas pada baby yg dijangkiti kuman ye

    ReplyDelete
  14. Baby dah 17hari baru diberitahu gbs positif.padahal masa pregnant lagi dah ambil sample keputihan dan disahkan Candida bukan gbs.Dengan jaundice baby yg belum hilangnya.Entah macamana pula Candida bertukar jadi and.Apa simptom2 jelas pada baby yg dijangkiti kuman ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simptomnye sis bby kte akn kna jaudies berpnjngan,nafas laju@ bbunyi,tidak bmaya, temenung & sawan

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Ank sy kena mengitis(radang selaput otak) akibat jngkitan kuman gbs..sblum bsalin doc detect sel darah putih tgi tp xtau punca sbb ape wlpun dtahan wad 2ari..ank sy dpt detect kna kuman gbs pd ari ke-21 slps kelahiran..tanda2 demam panas, jaudies, n nafas bbunyi..ank sy jugak tidak menangis apt kanak2 lain..skrg ni dh ari ke-31 di wad utk rawatan

    ReplyDelete